Měkkýši (Mollusca)

05.09.2013 19:53

°Něco o měkkýších na: téhle stránce a téhle

Obecná charakteristika

Měkkýši se vyznačují měkkým tělem, jež chrání schránka. Mají tzv. coelom - pravou druhotnou tělní dutinu. Osrdečník (perikard) a kolem reprodukčních orgánů (gonád).

Stavba těla

https://www.kbi.zcu.cz/OB/studium/invert/obra/5_gast.gif

Schránka měkkýše může být trojí:

  • jednodílná - ulita
  • dvoudílná - lastura
  • sépiová kost

Povrchová vrstva je tvořena bílkovinou látkou, konchiolinem, střední vrstva aragonitem a vnitřní kalcitem (CaCO3).

Hlava nemusí být vždy patrná. V hlavové části, hlavě jsou uloženy smyslové orgány. Noha (svalnatá) slouží jako pohybový orgán. Útrobní vak obsahuje vnitřní orgány. Další částí těla měkkýšů je plášť a plášťová dutina, která ovšem není u všech zástupců.https://82.114.195.35:90/Vyuka/Ka%C4%8D%C3%ADrkov%C3%A1%20Jarmila/Materi%C3%A1ly%20k%20v%C3%BDuce/2.ro%C4%8Dn%C3%ADk/06%20M%C4%9Bkk%C3%BD%C5%A1i/1%20stavba%20t%C4%9Bla%20m%C4%9Bkk%C3%BD%C5%A1e%20.GIF

Důležitými části jsou i jakési smysly: oči, jež mohou být buˇd pohárkové nebo komorové; chemoreceptory, zvaná osfradia, jež kontrolují kvalitu vody;  mechanoreceptory (zaručující stáhnutí tykadel) a statocysta (orientace v prostoru).

Soustavy

Nervová soustava je zauzlinová, tj. gangliová. V hlavové části je hlavní zauzlina, pak také v útrobním vaku a ve svalnaté noze. Ze zauzliny v hlavě vybíhají 4 nervové pruhy. viz obrázek výše

Dýchací soustava je odlišná u vodních a suchozemských měkkýšů. U vodních jsou součástí DS žábry, které jsou prokrvené a vrásčité, aby zabýraly co nejvíce povrchu. U suchozemských a druhotně vodních druhů k dýchání slouží plášťová dutina. V obou případech se přijímá kyslík, jedná se tedy o aerobní dýchání.

Cévní soustava je otevřená. Všichni bezobratlý až na kroužkovce mají otevřenou CS. Tvoří ji srdce, jež se nachází v osrdečníku (prostor nebo vak kolem srdce) a cévy. Jednotná tělní tekutina se nazývá hemolymfa (=krvomíza). Ta se rozlévá do krevních rozlitin. Dýchací barvivo může být dvojí: hemoglobin / hemocyanin. V druhém případě může být krev opravdu modrá.

Trávicí soustava je průchodná a má již specializované orgány. Jako například radula, kterou můžeme přirovnat ke struhadlu. Jedná se o velmi ostrý jazyk, jímž si měkkýši strouhají potravu. Mohou se prokousat i velmi tvrdým materiálem (dřevo i kámen). Slinné žlázy podporují chemické trávení. Ústí do přední části trávicí trubice. Slinivkojaterní žláza (=hepatopankreas) je jeden orgán. Hlavní funkcí je vypouštění enzymů, které mohou kupříkladu štěpit celul´ozu (lze se prokousat dřevem atd.) Slinivkojaterní žláza ústí do žaludku, tj. do rozšířené části TS. Potrava se vstřebává ve střevě. Řitní otvor je umístěn poblíž vchodu do plᚡtové dutiny.

(zdroj:https://www.gymh.cz/vyuka/biologie/prehledy/3zoo_07_mekkysi.pdf#page=1&zoom=auto,0,842)

Vylučovací soustava: Jejím základním prvkem jsou metanefridie, tj. nálevka tvořená obrveným epitelem (výstelkovými buˇnkami) Je otevřená většinou do coelomové dutiny. To znamená, že jeden konec ústí na povrchu těla a druhý v coelomové dutině.

Rozmnožování je nově pouze pohlavní. Měkkýši jsou odděleného pohlaví = gonochoristé. Suchozemští (hlemýžď) mohou být i hermafrodité, ale takových je málo. Suchozemští + někteří druhotně vodní mají přímý vývin. Kdežto vývin vodních měkkýšů jde přes larvární stádium.

 

 

Ája