Kroužkovci

14.10.2013 15:34

Jsou to především vodní živočichové, tzn. že žížala je výjimka! Jedná se o triblastica.

Anatomie

Tělo je tvořeno z jednotlivých stejnocenných článků. Tomu se říká homonomní segmentace. Na povrchu je pokožka krytá kutikulou. Mořští mají na povrchu parapodia s žábrami. Vypadá to jako "nožičky". Suchozemští mají na každém článku 2 páry brv\štětinek. Pokožka produkuje sliz (žížala je přece slizká - tak se pohybuje, ale právě ty štětinky způsobují, že neklouže zpátky, když leze do kopce) Opasek se nazývá clitellum. Kroužkovci mají vyvinuté mechanoreceptory, chemoreceptory, roztroušené světločivné buˇnky po celém těle (žížala pozná, jaká její část je ve tmě). Tělo kroužkovce má několik vrstev svaloviny, říká se jí okružní svalovina - může se kroutit.

DS

Mořští dýchají žábrami, které jsou na parapodiích, zatímco suchozemští celým povrchem těla.

TS

Kroužkovci tráví pomocí trávicí trubice, jež je diferencovaná. Papáček soustavě říká trubicová. Jejími částmi jsou: ústní otvor, hltan, jícen,  žaludek (2 části), střevo a řitní otvor.

CS

Je to výjimka u bezobratlých, protože je uzavřená. Rozlišuje se již krev a míza - krev jde k hlavě. Pulzující hřbetní céva a okružní pulz. céva, jež spojuje hřbetní a břišní cévu.

VS

Nefridie - metanefridie vyúsˇtuje vždy v následujícím článku (krom prvního), jde přes přepážku. V každém článku jsou 2 nefridie.

NS

Na břiše je žebříčkovitá nervová soustava. V 1. článku je zauzlina a v dalších dvojice zauzlin, takže to vypadá jako žebřík. Zauzliny jsou spojeny v jednom článku pomocí komisur a mezi články konektivy.

RS

I když jsou to hermafroditi, potřebují partnera. Např. žížala se rozmnožuje pomocí opasku - v opasku jsou vajíčka a po oplození opasek "svlékne" a vajíčka se v něm dál vyvíjejí.

 

Podkmen: Mnohoštětinatci

Vývin je přes larvu. Zástupci:

  • nereidka - v symbioze s kraby
  • afroditka - "září" - proto je to afroditka
  • rournatec - z bahna si vytváří rourky, rozkladač, filtrátor
  • pískovník rybářský - důležitý pro moře jako žížala pro souš - stejná práce

Podkmen: Opaskovci

Opasek - zduřelé články nad pohlavními žábrami. Dělí se na Máloštětinatce a Pijavice. Vývin je přímý.

třída Máloštětinatci

Zástupci:

  • žížala obecná
  • roupice - do 2cm - je podobná roupu. Význam jako žížaly, ale je prostě menší
  • nitěnky - ve dně vodních nádrží

třída Pijavice

Zástupci:

  • pijavka - 33 článků, svrašˇtuje se její pokožka. Má 2 přísavky a 3 rohovité čelisti. Její žlázy obsahují       hirudin - látku zabraˇnující srážlivost krve. Je buˇd lékařská (saje teplokrevné obratlovce) anebo koˇnská (velká až 1o cm)
  • chobotnatka rybí -na žábrách
  • hltanovka bahenní - predátor, žije v rybnících

 

Ája