Výtah - reformace

02.11.2013 09:10

Výtah

Úvod, situace v Evropě:

Německo (SRR) :

1519 zemřel císař Maxmilián I. z rodu Habsburků

-> syn Karel V. nastupuje na trůn v SRR (ve Španělsku král Karel I. , syn Jany Šílené a Filipa Sličného)

1526 Ferdinand I, mladší bratr Karla na českém a uherském trůně po tom, co Ludvík Jaggelonský zemřel (Habsburků se až do republiky nezbavíme, tak si to zapamatujte)

Přesto, že jsou všude (Habsburkové), tak mají problémy: Turci na východě; problémy vnitřní reformy, což je tohle téma; nějaké ty politické problémy; do budoucna se rozdělí na dvě větve- Španělská/Německá

Francie:

Ne moc fajnová situace, když máte Habsburky všude kolem vás, jak na jihu ve Španělsku, tak na východě v Říši, když k tomu ovládají i okolí celého Dunaje, tak jste v úplný kaši, kloní se ke kalvinismu

Španělsko:

Řeší si své zámořské plavby, nicmoc ho v reformách netrápí, silně katolické (nejsilnější inkvizice a katolický panovník Karel I. ( =Karel V.))

Anglie:

V roce 1485 nastoupili Tudorovci, ve 20-30 letech sem dopadá reformace, 1534-Jindřich VIII, který má problém s manželstvím, potřebuje se rozvést -> nová anglikánská církev

Skandinávie, Skotsko, Uhry: luteránství

 

Lutherova reformace (území Německa)

1517-Wittenberg- německý řeholník Martin Luther vydává svých 95 tezí o církvi a jejím chování. Inspiroval se Husem a husitstvím. Odsuzuje odpustky (tj. vykupování se z hříchu hmotnými statky ). Vyhlašuje Bibli za nejdůležitější knihu a vše, co v ní nemělo podklad, prohlásil za pověry (např. některé církevní zvyklosti). Přijímal podobojí, též jako husité. Od husitů se liší tím, že se mu povedlo odtrhnout se od katolické církve a vytvořit samostatnou církev (církevní směr).

Velký ohlas měl u sedláku a nižších společenských vrstev ve městech. Pod vedením Tomáše Müntzera povstali za luteránství a zlepšení svých podmínek -> německá selská válka 1524-1526. Byli potlačeni a Müntzer byl popraven. Martin Luther se proti tomuto jednání vymezil a silně ho odsoudil, údajně prý kvůli tomu, že bylo násilné (mnohem pravděpodobnější je, že si spočítal, že sedláci nemají šanci něco zmoct)

1529 - Karel V. se rozhodl prosadit návrat všech obyvatel ke katolickému vyznání-> Říšští šlechtici veřejně protestují a zastávají se Lutherova učení (od toho Protestanti)

Vleklé války mezi katolíky a protestanty ukončil až mír roku 1555 uzavřený v Augsburgu, jež zrovnoprávnil reformní protestanty a katolíky. Zásada „Čí země, toho náboženství“ uzpůsobená tehdejší době -> vrchnost rozhoduje, co se bude vyznávat, né prostý lid, ovšem města jsou svobodná, takže lutheránství přežívá.

 

Kalvínská reformace

Jan Kalvín, Francouz, narozen až roku 1509

Nejdříve čerpá z Lutherových myšlenek, časem se bude lišit.

1536-Basilej-zveřejňuje hlavní zásady svého učení. Zakládá si na predestinaci (předurčení Bohem, který ví, co se stane) Za hlavní úkol života považoval práci a podnikání->podnikaví měšťané a obchodníci. I on osamostatnil svou církev od katolíků. Kalvinismus byl velmi přísný, zakazoval veřejné zábavy. V kostelech byly odstraněny sochy a obrazy, kněží se i zbavili svých slavnostních rouch.

V Ženevě začíná fungovat (samostatné Švýcarsko, které se odtrhlo od SSR během vládnutí Maxmiliána I.) -> vzniká zde konzistora ->obec, kde všechen život podléhal dohledu správního úřadu. Od katolické církve převzal upalování svých odpůrců.

Další důležitý reformátor je Ulrich Zwingli (Curych).

 

Katolická reformace

Katolíci byli lehce zaskočeni rychlostí šířících se reformních hnutí. Snaží se přinutit lidi k návratu k církvi, jak násilím, tak i po dobru, dochází uvnitř církve k velké změně a posunu (někteří pochopili, že násilí plodí jen další násilí), což je bráno jako „Katolická reformace“ Mají obavy ze ztráty moci, proto chtějí zastavit šíření reformace.

1540-Velký přínos pro církev mělo založení Jezuitského řádu Ignácem z Loyoly. Věnovali se učení a misionářskými misiemi mezi nekatolíky a pohany. (Do čech přišli roku 1556 na pozvání Ferdinanda I.), zakládaly se i další řády (Piaristé 1617-základní cíl bylo stavět školy)

1545-1563-Trident (dnešní Trento), severní Itálie- Tridentský koncil, jež řeší postavení církve k věci a zároveň vztah s nekatolíky. Přestože se nakonec koncilu nepovedlo sjednat dohodu s nekatolíky, tak si aspoň ujasnili cíle a cesty, jak se k nim dostat. Přijali program, jež by měl zabránit šíření reformace a posílit katocilismus v Evropě. Zavedli Index knih ->cenzura, u nás Antonín Koniáš

 

Souhrn:

Evangelíci a katolíci v 16. století

Evangelík = příznivec různých nekatolických vyznání, kteří se v 16. století rozešli s katolickou církví. Hlavní rozdíly jsou:

různé odlišnosti

Evangelíci

katolíci

přijímání podobojí

ANO

NE

přednost Bible před kněžími

ANO

NE

národní jazyk - liturgie

ANO

NE

latina - liturgie

NE

ANO

odmítání zdobení kostelů

ANO

NE

zdobnost kostelů

NE

ANO

odpustky

NE

ANO

svátosti (zpověď)

NE

ANO

procesí na významná místa

NE

ANO

Mezi evangelíky a katolíky ani po vyhlášení Augsburského míru (1555) a ukončení Tridentského koncilu (1563) nezavládl klid a tolerance. V zemích, které nebyli jednostranně církevně vyhraněny, se stávaly krvavé masakry (Bartolomějská noc - 24.8.1572)… Rozdílnost vyznání vyhrocovala i situaci na mezistátní úrovni, jednotlivé státní poměry se stávali napjatějšími a výbušnějšími.

 

 

Tonda/Ája