Střední Amerika

24.09.2013 15:32

Obecně

Ve Střední Americe můžeme mluvit o tzv. Banánových republikách - tj. státech, které se zaměřovaly především na vývoz banánů a jiného ovoce. Z toho pramenila nestálost ekonomiky a s tím spojená chudoba. V dnešní době je tento problém víceméně zažehnán (díky např. CR) a republiky jsou už stabilní.

Ve Střední Americe se hojně pěstuje cukrová třtina, ze které se posléze může vyrábět známý bílý rum. Typické jsou také doutníky z místního tabáku a cestovní ruch.

Panamský průplav

Byl vystavěn zhruba před 100 lety. Vlastnily ho USA právě na zmíněných 100 let, poté (nedávno) připadl "zpět" Panamě. Princip "proplutí" panamské šíje je založen na propojení jezera s oceány po obou stranách. Jelikož práce na průplavu byly velice náročné a zejména kvůli malárii si vyžádaly mnoho životů, poplatek za proplutí je velmi vysoký. Z toho také prospívaly Spojené státy, když průplav ještě vlastnily. Jak se teď vlastnictví přeneslo na Panamu, tak začíná Panama ekonomicky sílit. 

Území

Tuto část Ameriky lze rozdělit na ostrovní a pevninskou část. Do ostrovní části patří Velké Antily (Kuba, Jamajka, Hispaniola a Portoriko) a Malé Antily (pás ostrovů východně od Velkých Antil).

Státy

Kuba, Jamajka, Haiti, Dominikánská republika, Svatá Lucie, Barbados, Grenada, Dominika, ...

Závislá území

Guadeloupe (Fr.), Martinik (Fr.), Britské Panenské ostrovy (brit.), Americké Panenské ostrovy (USA), Montserrat (brit.),... území UK, Nizozemska a Francie

https://leccos.com/pics/pic/stredni_amerika-_mapa_.jpg

(https://leccos.com/pics/pic/stredni_amerika-_mapa_.jpg)

Kuba

Se sama o sobě, dosti ironicky, nazývá "ostrovem svobody". Lidé tu jsou chudí a nesmějí z ostrova. Dříve zde komunistickou vládou vládl Fidel Castro, dnes v jeho šlépějích pokračuje jeho bratr Raúl Castro.

 

    Ája