Preromantismus

02.10.2013 18:53

Preromantismus (konec 18.století) je sentimentální, oproti osvícenství zasahuje více, jelikož se zaměřuje na city. Je spojen s aristokracií (hrdinou preromantického románu je šlechtic), častým motivem je zhrzená, nešťastná, tragická, nenaplněná, marná atd. láska. Nastupuje nově třída m욡tanstva. Odpor vůči racionalismu - citovost i v literatuře (city - viz hore). Navrací se k přírodě - neporušené civilizaci (Sám Rousseu říkal, že člověk je od přírody dobrý, to civilizace ho zkazila.). Dává se na lidovou slovesnost, národnost a hledají se staré spisy (národ).

Jako nový žánr se objevuje román v dopisech. Je rozvíjen historický román.

Jean Jacques Rousseau

(1712 - 1778, Francie) - soustřeďuje se na přírodu, utíká pomocí ní před uspěchanými městy a hledá v ní vnitřní rovnováhu. Také zastává názor rovnosti všech lidí, který obhajuje v Rozpravě o původu a příčinách nerovnosti (1755). Dalším jeho dílem je Nová Heloisa (román v dopisech; tragická osudová láska) nebo Emil aneb O výchově (1762), což je pedagogický román, ve kterém rozvíjí myšlenku, že všichni lidé jsou od narození dobří, jen zkažení civilizací (ironií je, že se nestaral o své děti...). Přátelil se s Diderotem a spolupracoval na Encyklopedii.

Antoine François Prévost

(Fr., 1.polovina 18.století) - kněz, dílo Manon Lescaut o větší důležitosti lásky oproti penězům, peníze bere jako rozkladače společnosti. (V 18.století je neobvyklé, aby duchovní psal román o světské lásce, Prévost ale tento motiv zpracoval.)

Samuel Richardson

(Anglie, 1689 - 1761) - jeho román v dopisech Pamela.

Trojice filozofů: Johan Gottfried Herder, Johann Wolfgang (von) Goethe, Friedrich Schiller. Vystihuje a spojuje je hnutí Sturm und Drang (především ty poslední dva).

Johann Wolfgang von Goethe

(Německo, Výmar 1749-1832) Pocházel z bohaté rodiny. Na přání otce vystudoval práva. Byl renesanční osobností, odpočinout si jezdíval do Mariánských lázní, kde potkal jednu ze svých lásek mladičkou Ulriku. Napsal spoutsu děl, jak pr´ozu, tak třeba drama (Faust). Byl milovníkem žen, bral z nich inspiraci a hodně cestoval, především do Itálie.

N.\Ája