Politika

19.09.2013 20:40

Politika je umění řídit stát a vztahy mezi ním a ostatními státy, správa věcí veřejných, oblast společenské veřejné činnosti. Nelze ji však jednoznačně definovat, záleží na chápání jednotlivce.

Názory

Dle Havla - není pol. úzce vyměřená, je prostorem pro hledání smyslu života a uskutečnění cílů, měla by být péčí o veřejný blahobyt, propagovaní dobra a veškeré chování je politické, protože ovlivňuje atmosféru společnosti. Zastává nepolitickou politiku. "Politika je všechno, co v životě děláte."

Dle Bělohradského (nutno říci, že názor je z 90.let, od té doby se jeho názory změnili) - vnímá politiku jako pouhý boj o moc.

Pol. je chápana jako program nebo oblast střetů.

Rozlišujeme 4 druhy programů:

  1. pragmatický - nabízí řešení konkrétních problémů, politika bez ideí a snahy o dobro
  2. antipolitický - vnímá pol. jako úsilí o myšlenku, dobro, kultivaci veřejného prostoru, jde o něco nehmatatelného (co po daném politikovi nezůstane fyzicky - ne jako např. lavičky v Praze 11, ale třeba možnost shledání se s Dalajlámou)
  3. negativistický - jedná se o programy diktátorů a manipulátorů, sleduje pouze vlatní zájmy a cíle a většinou potlačuje práva ostatních
  4. fundamentalistický - jedná se o dogmatický program, který nezná alternativu ani dialog, politika jednoho názoru, v dnešní době spojeno s islámem

Když chápeme politiku jako oblast střetů, jedná se o dynamický děj, který má dvě fáze - konflikt a kompromis.

N./ Ája