Pol. systém, kultura, socializace, participace, veřejné mínění

20.09.2013 14:55

Politický systém

Jakýkoli systém organizuje lidskou společnost. Ten politický pak zahrnuje veškerou aktivitu, která nějakým způsobem souvisí s politikou. Být součástí politického systému - žít ve státě je výhodné. - Což historie potvrdila.

Existují politické instituce (volič, volby, státní orgány, masmédia, neziskovky, politické strany, odbory, atd.). Mezi nimi panují politické vztahy. Tyto vztahy vytváří politický systém.

Politická kultura

Náš vztah k pol. systému je definovaný jako politická kultura. Odráží, jak se systémem zacházíme, podporujeme ho, sžíváme-li se s ním či ne, apod. (Dle Havla "V české společnosti panuje blbá nálada". Tu zavinila deziluze po listopadové revoluci, kdy bylo od právě rodící se demokracie příliš mnoho očekáváno.)

Politická socializace

Jako je v psychologii důležitá socializace, stejně pomalu a postupně vstupujeme i do pol. kultury a systému. Probíhá tedy politická socializace, na níž největší vliv má rodina. Významně ji také mohou ovlivnit média, u mladých lidí vrstevníci, popřípadě škola (ale ta velmi málo - jak prokázaly průzkumy).

Politická participace

Výsledkem pol. soocializace je politická participace. Je to aktivita každého jednotlivce, kterou se snaží zasáhnout do politiky (např. účast ve volbách, návštěva poslance, účast na meetingu či demonstraci, vlastní kandidatura, podepsání petice, atd.). Rozlišujeme dva druhy pol. participace - konvenční (v souladu s pravidly a podmínkami, např. jít volit či zúčastnit se povolené demonstrace) a nekonvenční (např. naplivání do volební urny, napsání politického hesla na zeď, atd.). Ne vždy však nekonvenční znamená špatné (například protesty proti minulému režimu). Participujeme, abychom buď podpořili trvající pol. systém, nebo naopak se participací snažíme bojovat proti němu.

Veřejné mínění a masmédia

Veřejné mínění můžeme definovat jako soubor postojů a názorů široké veřejnosti na danou problematiku nebo otázku. Je často utvářen masmédii (je důležité si uvědomit, že zprávy mají různou kvalitu a záleží, čemu budeme věřit). Mluvíme tu o důležitém politickém faktoru. Rozlišujeme dva druhy komunikace politických stran s veřejností - pozitivní, kdy prezentují své myšlenky směrem k voličům a říkají, co chtějí, a negativní, kdy prezentují, co nechtějí oproti ostatním stranám a svým způsobem se obouvají do ostatních  pol. stran.

N./ Ája