Mexiko

16.09.2013 16:53

Přírodní podmínky

Co se přírodních podmínek týče, Mexiko je různorodé. A to především ve směru shora dolů. Tzn.: na Severu je sucho, dole (níže- Jižně) je vlhko a mokro. Mexiko leží na pásu Kordiller, ty jsou pojmenovány jako Sierra madre occidental (západ) a Sierra madre oriental (východ - orient) Mezi nimi je náhorní plošina - Mexická plošina. Za nejvyšší horu je považován Citlaltépetl jinak zvaný Pico de Orizaba.

Sociální podmínky

Jedná se o federativní (x unitární) republiku. Tzn., že je Mexiko rozděleno na části, jež si samy vládnou - podobně jako Německo. Mexiko je členem NAFTA (North American Free Trade Agreement) společně s Canadou a USA. Žije zde kolem 110 miliónů obyvatel. Hlavní město Ciudad de México se jako světová aglomerace považuje za jedno z největších měst planety. Na území Mexika žijí převážně mestici, poté původní indiáni a asi 10% tvoří bílá rasa. V otázce náboženství je Mexiko až na výjimky homogenní. Katolíci se velmi dobře starají o své kostely a je poznat, že jsou věřící. (chápete, ne? ;)

Města

Ciudad de México

Na místě nynějšího města se dříve nacházel Tenochtitlán. Žije v něm cca 20 mil. obyvatel. Město je vystavěno na dně uměle vypuštěného a vyschlého jezera. Z toho vyplývá, že se nachází v ďolíku, velké pánvi. Ta se dá lehce přikrýt smogovou pokličkou, kterou nepronikne pravděpodobně ani ostříží zrak. Smog je velký problém města. Je to dáno zřejmě tím, že zhruba polovina občanů města México DF vlastní auto. V hlavním městě není (téměř) žádná nadzemní-pozemní doprava. Ovšem metro je tu prý velmi, velmi husté. (Třeba chtěj svoji pánev ještě prohloubit)

https://mexicoairpollution.moonfruit.com/communities/5/004/009/639/795/images/4556485696.jpg

Guadalajara, Monterrey, Puebla, León, Ciudad Juaréz

https://www.on-internet.cz/userfiles/galerie/mapa_mexiko.gif

Mexiko se potýká s problémem "distribuce", pašování drog - především kokainu, protože právě přes Mexiko vede hlavní dopravní trasa těchto látek. Poslední dobou drogová mafie sílí a to hlavně na severu.

Hranici mezi Severní (USA) Amerikou a Střední (Latinskou - Mexikem) Amerikou tvoří řeka Rio Grande.

https://treatyofguadalupe.weebly.com/uploads/1/4/9/2/14920594/4277259_orig.gif?0

(https://treatyofguadalupe.weebly.com/uploads/1/4/9/2/14920594/4277259_orig.gif?0)

Hospodářství

  • USA investuje do průmyslu v Mexiku, proto se také životní úroveň mexičanů zvýšila na takovou míru, že může konkurovat České republice, za nějakou chvíli.
  • Těží se především ropa a to v Mexickém zálivu.
  • CR - Cestovní ruch probíhá hlavně na poloostrově Yucatán, dříve i na jiných ostrovech, ale atmosféra se tam stala bojovou, takže turisti radši něco klidnějšího třeba právě na Yucatánu vyhledávají pravou mexickou kulturu. (jídlo i staré stavby Mayů)

Učebnice

ScanImage001.jpg (2274200)   ScanImage002.jpg (2065441)

zdroj: Makroregiony světa - regionální geografie pro gymnázia

 

 

    Ája