Jižní Amerika

30.09.2013 16:34

Obecně

Oproti Americe severní, je Jižní Amerika nesrovnatelně chudá. Není to tím, že by trpěla např. nedostatkem surovin, ale spíš organizacemi států. Venezuela je v J Am. největší těžař ropy. Ta se těží v zálivu Maracaibo. J. Am. má malou horizontální členitost. Rozdíl mezi J a S je dán tím, že na severu pevninu lámali (tající a znovuzamrzající) ledovce. Mezi "ojedinělé" ostrovy patří Falklandy/Malvíny. Falklandy se jmenují po britsku, Malvíny po argentinsku. Toto ostrovní území je totiž středem sporů zmíněných států.

Hory

Na západě J. Am. je pokračování Kordillér - Andy. Vznikají podsouváním oceánské desky pod desku pevninskou. Toto pohoří má hlavní 2 hřbety- Západní a Východní Kordilleru. Mezi nimi je náhorní plošina Altiplano. Měli bychom znát horu Huascarán, protože u ní zemřeli právě čeští horolezci při zemětřesení (1970).

https://1.bp.blogspot.com/-QY4Q765-f44/Tf-_Ug0SSFI/AAAAAAAAIgM/6teRL1BMJfo/s640/andes+mountains.gif

Na úplném západě je poušť Atacama. Za její vznik může především studený Peruánský (Humboltův) proud a proudění vzduchu. Na netu se to vykládá po různu. Ale je ta extrémní suchost je dána tím, že horký vzduch který jde ze západu k pevnině zkondenzuje už nad mořem nad již zmíněným chladným proudem a srážky spadnou právě do moře a ne na pevninu. Z druhé strany je to dáno Andami. Na Atacamu spadne ročně neuvěřitelný 1mm srážek.

https://www.bbc.co.uk/blogs/scotlandlearning/south_america_20degrees-thumb-600x255.jpg

Voda

Na řece Orinoko (S) probíhá tzv. říční pirátství. S piráty to nemá co dělat. Pokud si teda nepředstavíte řeku s jedním okem. Princip spočívá v tom, že pramen řeky couvá, couvá až narazí (ano, nahoře) na jinou řeku a začne odebírat vodu přímo z jejího toku.

Nejvyšší vodopády na světě - vdp. Angel dosahující výšky zhruba 1km! objevil při svém letu britský letec Angel. Právě proto se vyslovují /endžel/ po anglicku a né /ánchel/ po španělsku. Největší komplex vodopádů najdeme na hranicích Argentiny a Brazílie. Jmenují se vdp. Iguazú (Jak se to píše závisí na tom, jestli jste v Argentině nebo Brazílii.

 

Ája